Wat Bert hangt, hangt voor goed

In de hangmat (bekijk ook: https://youtu.be/MVuDEMtzQLs)

Als het onbewoonde bounty eiland met die twee palmbomen voor je hutje er even niet inzit, is de hangmat bij mooi weer hét alternatief voor een vrolijke zomer. NL20 spot de hele zomer hangmattenfreaks.

Tekst: Gea van Diemen / Foto: Madeleine Groenland

Wie? Bert Wagenaar van Kreveld (37)

Beroep? Hangmatophanger en kleinkunstenaar

Waar? Thuis in de Zaanstraat

Wat betekent de hangmat voor Bert? "Alles even loslaten en alleen bestaan op mezelf"

Je hebt Spaans gestudeerd en bent kleinkunstenaar, maar je hangt ook al tien jaar hangmatten op. Is dat moeilijk?

"Best wel. Veel mensen slaan een plug en een schommelhaak in de muur en denken dan dat het wel goed is, totdat ze naar beneden vallen. Afhankelijk van de muur moet je met keilbouten werken of met een chemisch muuranker. En je moet goed weten waar de sterke punten in de structuur van een huis zitten. Zo ben ik wel eens ergens geweest waar alleen het kozijn van de meterkast maar goed was. Dan is het de uitdaging om vanuit de andere kant van de muur precies bij dat kozijn uit te komen. Je moet creatief zijn."

Wat is het leukst aan het vak?

"Dat ik nog steeds nieuwe systemen bedenk en dat het altijd lukt. Ook houd ik van architectuur en vind ik het leuk om huizen van binnen te zien. Maar waar het me vooral om gaat, is dat ik mensen ontmoet en ze blij en relaxed achterlaat."

Hoeveel hangmatten heb je zelf?

"Ik heb er altijd minstens drie: een grote, een kleine en een hangstoel. Vaak bewaar ik een oude voor in de tuin. Voor als ik bezoek krijg, heb ik een tweepersoons hangmat en een babystandaard. Maar het is net als met kleding: af en toe koop je weer iets nieuws."

Wat komt jouw liefde voor hangmatten vandaan?

"Ik herinner me nog goed dat ik een jaar of acht was. Mijn broer en ik hadden een boomhut in de tuin. We hadden ook een hangmat, nou ja, het was meer een bagagenet. Ik zag het als een piratenwens om daarin een nacht in de tuin in te slapen, en dat mocht. Het was te gek: de hond was erbij en ik lag heerlijk in de buitenlucht. Het voelde alsof ik al op mezelf woonde."

Heb je idealen?

''Mijn doel is dat uiteindelijk de hele wereld hangt. Als je in een hangmat ligt, laat je alles even los en is er niets anders meer dan jezelf en het moment. Het zou mooi zijn als alle terroristen een hangmat namen. Dan zouden ze ook vast alles loslaten en denken: ''Die aanslagen? Ach, laat ook maar..."

Bert is in het telefoonboek te vinden onder Hangmatophanger Bert.

Op January 30, 2021